Regler & Poäng

Padel är en racketsport som brukar beskrivas som en blandning mellan tennis och squash.

Sporten spelas på en plan med två planhalvor med ett avskilt nät – som i tennis. Men i padel använder man sig av väggarna när man spelar – som i squash. 


Redan efter 10-15 minuter kan de flesta spela en match. En sport som passar alla - oavsett ålder och förkunskaper.


Här kan du se en film och läsa regler och poängräkning på egen hand. Vill du ha en genomgång av på plats nere vid banan kontaktar du oss så hittar vi en lösning. 

Spelnivåer

MATCHi har tagit fram en förenklad lista över padelnivåer som de använder för att hjälpa dig som padelspelare att fastställa din padelnivå.  

  1. Aldrig hållit ett racket.
  2. Nybörjare. Håller på att lära dig grunderna i padel.
  3. Nybörjare avancerad. Känner till grunderna i spelet men är obekväm med markslag och har problem med väggstuds.
  4. Fritidsspelare. Spelat ett tag och känner grunderna väl och kan öka tempo i spelet, men spelar inte konsekvent.
  5. Genomsnitt. Har spelat ett par år och, även om du inte är någon supertalang, får du bollen över nätet för det mesta och med rimlig kraft. Serva/släpp och liknande kan fortfarande vara inkonsekvent.
  6. Genomsnittligt avancerad. Som nivå 5 men med bättre smash och specialskott. Också med konsekvent och mer kontroll. 
  7. Erfaren. Kan försvara och vända spelet mot motståndaren. Kan upprätthålla trycket på motståndaren med tunga volleys och bygga upp och slå vinnare. Förutom matcher har du antagligen börjar med specifika padelövningar.
  8. Skicklig. Du behärskar alla de tekniska och taktiska delarna av spelet. Kan läsa spelet och använda olika taktiska element beroende på motstånd. Du är förmodligen bland de bästa spelarna i din klubb och utövar padel regelbundet, troligtvis med tränare.
  9. Expert. Tillhör det absolut bästa och behärskar spelet på högst nivå och kan spela nationella tävlingar med bra resultat.
  10. Världsklass. Som Fernando Belasteguín, Paquito Navarro eller någon liknande i sin storhetstid men bättre.